kalksteen Ardennen

Het ontstaan van de Belgische Ardennen.

De Belgische Ardennen behoort eigenlijk tot de westelijke uitloper van het leisteen-massief van het Eifelgebergte in Duitsland. De kalkstenen die we in de Ardennen aantreffen zijn in zee ontstaan. Lees verder over Het ontstaan van de Belgische Ardennen

Ongeveer 400 miljoen jaar geleden botsten de continenten Laurentië en Baltica met elkaar. Waarbij een gebergte ontstond en de kalksteen omhoog geduwd werd. Dit gebergte erodeerde langzaam aan totdat zo’n 250 miljoen jaar geleden bij de vorming van Pangaea het huidige Afrika zich tegen het huidige Europa drukte en er een nieuw gebergte ontstond.

Toen Pangaea langzaam aan uiteenviel en Noord-Amerika naar het westen afdreef, ontstond opnieuw een zee en kwamen de Ardennen gedeeltelijk weer onder water te liggen, waarna het gebergte snel erodeerde. Het gebied werd weer omhoog gedrukt doordat Afrika zich langzaam maar zeker tegen Europa aandrukte. Bij het versmelten van het Iberisch Schiereiland en de Adriatische plaat met Europa ontstonden de Pyreneeën en de Alpen. Behalve de vorming van deze gebergten werd het achterliggend land ook omhoog gedrukt, en ontstond het huidig heuvellandschap in de Ardennen.



vakantie in de historische Ardennen.

Glooiende heuvels, robuuste rotsen, oude plaatsen en ongerepte natuur. Sinds jaar en dag vormen de Ardennen een geliefd vakantieoord bij velen. Het imposante en oude laaggebergte vormt de ideale locatie voor een ieder die houdt van sportiviteit, zoals kajakken, mountainbiken of wandelen, verpakt in een oud en historisch jasje. De kleine en aanwezige plaatsen ademen veelal een middeleeuwse sfeer door de aanwezigheid van kloosters, burchten en kastelen. Op de schilderachtige en karakteristieke dorpspleintjes vindt men vele terrasjes, winkeltjes en horecagelegenheden; allen gevestigd in historische en veelal achttiende eeuwse panden. Dit Zuid-Belgische gebied heeft voor ‘ieder wat wils’, zoals het bezoeken van musea tegenover paardrijden in de natuur, en biedt ‘Ardennen vakantiehuisjes’ in verschillende prijsklassen aan en is voor alle leeftijden toegankelijk. Want de Ardennen, dat is meer dan ‘heuvels’ alleen.

Zeker een rijke historie.

Oude dorpjes, hooggelegen ruïnes en imposante kastelen. Wanneer men ‘de Ardennen’ hoort, passeren deze genoemde termen vaak de revue. Middels het bekijken van gesteenten, wist men te achterhalen dat de Ardennen al meer dan vijfhonderd miljoen jaar oud zijn. Maar, zo’n driehonderd miljoen jaar geleden ontstond er een gebergte. Door middel van erosie, een proces van slijtage aan het oppervlak, zijn de bergen ‘glooiend’ geworden. De vele aanwezige grotten boden, sinds de prehistorie, veilige onderkomens aan de Neanderthalers. Eeuwen later, rond de middeleeuwen, ontstonden de eerste burchten en kastelen als veilige toevluchtsoorden waar hedendaags nog resten van te bewonderen zijn. Want de historie, die is hier nimmer verloren gegaan.

Door Awijzer

Geef een reactie