Ardennenwijzer Webgids Indexpagina Ardennenwijzer Videos Films Ardennenwijzer Artikels Artikelen


Leden

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud mij


Adverteerders

Groepen.nl

van 02 aug 2014 tem 29 Feb 2015Ó width=

van 01 maart 2015 tem 01 oktober 2015Ó width=

va 7 maart 2011 tem 7 september 2016, Ardennen Relais vakantiewoningen, Leisure-Group.eu


Sponsorlinks

Wolven in de Ardennen!

[+] [a] [-] Gerelateerde artikelen Commentaar

Leopold I, de wolvendoder!

Wolven werden officieel uitgeroeid in ons land door twee kogels uit het geweer van koning Leopold I. Hij schoot de twee laatste wolven op Belgische bodem af in de Ardennen. Dat was in 1844. In het begin van de 19de eeuw waren wolven in de buitenwijken van Brussel nog een serieus probleem. In 1815 waren ze bijna allemaal verdwenen.

18.000 wolven

Maar het grootste Europese landroofdier is bezig met een terugkeer naar onze contreien. De aantallen wolven in Oost-Europese landen zijn fors gegroeid de jongste jaren en ook in West-Europa wordt hij steeds vaker waargenomen. Momenteel zijn er ongeveer 18.000 wolven in geheel Europa.

Op 200 km van de Belgische grens

Inmiddels zitten er al wolven in Midden-Duitsland, onder andere in Hessen, op nog geen 200 kilometer van de Belgische grens. Ook in de Cevennes en Centraal-Frankrijk rukt de wolf spectaculair op. Daar de Belgische Ardennen een aaneengesloten keten van bossen vormt, samen met Duitsland en Frankrijk, is het volgens bos-ecologen niet onmogelijk dat de wolf terug zijn intrede maakt op Belgische bodem.

Mythisch

De wolf is sinds mensenheugenis steeds een mythisch dier geweest. Er bestond nog geen televisie. Dus dat kan de mensen niet beïnvloed hebben. Zijn het de verhalen geweest van generatie op generatie die ervoor gezorgd hebben dat de wolvenpopulatie compleet werd uitgeroeid op Belgische bodem? Zou Leopold I een obsessie hebben gehad voor het verhaal van Roodkapje en de 'boze' wolf? Kan zijn. Want het sprookje werd oorspronkelijk geschreven in de 17de eeuw, door Charles Perrault.


Charles Perrault

1844

Om welke reden ook... Het is een feit dat in 1844 de toenmalige koning van België zijn laatste in het wild levende wolf dood naar de eeuwige jachtvelden stuurde! 

2011

160 jaar later zijn er mensen die hun leven wijden aan het beschermen van de wolf, zowel in de Benelux als wereldwijd. Het wolvencentrum in Bilstain - "The Wolf Conservation Association vzw" - zorgt voor de bescherming van wolven in de vrije natuur en gevangenschap.

Zij vangen afgedankte wolven op van particulieren, dierentuinen, enz en werken samen met andere verenigingen en instanties op gebied van milieu, fauna en flora om een professioneel educatief programma uit te bouwen.

Dit met als doel en breed programma te kunnen aanbieden en door het jaar heen verschillende voordrachten, excursies en cursussen over en in de natuur kunnen organiseren.

Druk uitoefenen op de overheid voor een verandering van de dierenwelzijnwet, zodat er niet alleen in België maar ook in heel Europa, dat er uiteindelijk geen wolven meer in particulier bezit gehouden mogen worden!


Deze wolfjes zijn 7 weken oud
Copyright: 
The Wolf Conservation Association vzw

Wolven bekijken

Wil je de wolven eens van nabij bekijken dan biedt The Wolf Conservation Association vzw u de mogelijkheid deze prachtige sociale dieren naderbij te bestuderen. U kan er niet alleen iets leren als particulier die gewoon interesse heeft in de wolf maar ook als hondeninstructeur en gedragstherapeut, dierenarts & assistent, natuur & milieuorganisatie, ...


De wolvenpups zijn nu jonge wolven geworden
Copyright: 
The Wolf Conservation Association vzw

Website

Op de website van "The Wolf Conservation Association vzw" kan je het laatste nieuws mbt wolven lezen, foto's en videos bekijken, ... en vooral heel veel nuttige informatie bekomen over de wolf en zijn leefomgeving.

Ook jij kan de wolf helpen!

  • Je kan lid worden van "The Wolf Conservation Association vzw" (steunend lid of erelid)
  • Je kan één of meerdere wolven adopteren (adoptielid). Je kiest de wolf(ven) die jij wil adopteren en krijgt hiervan een certificaat met de naam(en) en foto van de geadopteerde wolf(ven).
  • Je kan de vzw sponsoren of adverteren op de website.
  • Je kan ter plaatse meehelpen als stagiair (erkend leerbedrijf door Aequor Nederland. Ons Aequor-nr. F 387)
  • ... en door het wolvencentrum een bezoek te brengen steun je ook natuurlijk.
Tot slot...

Wolven die mensen aanvallen bestaan alleen op het witte doek en in sprookjesverhalen.

Voor meer informatie

Website: www.wolf-center.eu

Lid worden? www.wolf-center.eu/nl/lid-worden


Wetenschappelijk nieuws over de wolf => De wolf volgt uw blik: Scientas.nl (01/03/2011)


Aankomst van Wolvin Angelina
Deze video is eigendom van 
The Wolf Conservation Association vzw

Dit artikel is tot stand gekomen met de steun en goedkeuring van The Wolf Conservation Association vzw - Bilstain - België. Alle rechten voorbehouden aan The Wolf Conservation Association vzw en Ardennenwijzer.

PAST 15/09/2009

Wolven rukken op naar Belgie

http://www.hln.be/hln/nl/2661/Bedreigde-Dieren/article/detail/993066/2009/09/12/Wolven-rukken-op-naar-Belgie.dhtml

EDIT 17/09/2011

Wolf gespot in de Nederlandse VELUWE

www.hln.be/hln/nl/2661/Bedreigde-Dieren/article/detail/1320573/2011/09/17/Wolf-gespot-op-Nederlandse-Veluwe.dhtml

Voor het eerste in 110 jaar (?) Wolf opgedoken in Belgische Ardennen

EDIT 22/09/2011

www.hln.be/hln/nl/2661/Bedreigde-Dieren/article/detail/1323041/2011/09/22/Voor-het-eerst-in-110-jaar-wolf-opgedoken-in-Belgie.dhtml

EDIT 24/01/2013

Eerste wolven staan aan de Belgische grens

www.ardennenwijzer.be/films/article_read.php?a=419
Post reactie

Jouw naam:


Jouw reactie:


Bevestig:* Plaats jouw reactie. Max 400 tekens.

Commentaar

Plaats een reactie op deze video.